Modele centrosh te thjeshta

“Fillimisht na SHIKONIN me SY tjetër. Si të papuna. Si gra që NUK dilnim në Ara, por kalonim kohën me thashetheme. Pastaj Kur panë punimet, Trikot, velenxat, mbulesat punimet çentro, e Plot të Tjera që krijonim përditë, ndryshuan dalëngadalë qëndrim. Shpresa për ta ka qenë një frymëzim. “Imagjinojeni! NUK lodhet kurrë. I QESH fytyra dhe i këndojnë Duart. Edhe PSE është e sëmurë. Kurrë NUK ankohet, ka emplois të Madhe dhe na frymëzon “, – thotë Drita rrasa.

Shoqatën e kanë krijuar në vitin 1998 me ndihmën e “plan Albania”, i Cili u PATI siguruar Edhe një zyrë pranë ish-Komunës dhe i mbështeti për DISA vite, por Tani gratë e vijojnë vetë punën dhe Vendi ku mblidhen Tani është shtëpia e Shpresës, PASI Komuna UA Mori pas zyrën që u kishte lënë. . “Plan Albania” e mbështeti këtë Grup, Duke u ofruar trajnime të ndryshme për punë në bujqësi, ndihmesën e grave në prodhimet bujqësore, marketing dhe menaxhim, por Ndihma më e Madhe, sipas Shpresës, gjatë këtij Projekti u DHA në krijimin grupit të Punës për prodhimet artizanale me grep. “Kemi shumë dëshirë të krijojmë tregun tonë. E dimë që do ta gjejmë sepse këto punime artizanale kërkohen shumë “, thotë Flutura Toska, një prej nismëtareve të grupit. AJO bashkë me flutura toskën, Nazmie Lekë, Drita rrasën dhe Rake xhepexhiun nga hysgjokaj i lushnjes, janě bashkëthemeluese të shoqatës “darsia”, e CILA Tani bashkon 70 gra të fshatit të cilat punojnë dhe tregtojnë punë Dore, me të cilat ndihmojnë familjet. “I Kam rritur ATA (fëmijët) me punën e dorës. Kur u paralizova Kam qarë. Thashë se NUK do të punoja kurrë, por Duke qarë, arrita mes lotëve të mbaja gjallë këtë profesion “, thotë Shpresa.

Punën me grep AJO e ka marrë me Vete Kudo që ka shkuar ashtu si shumica e grave Shqiptare që bëjnë pajë, por më 1990 PASI Lindi fëmijën e pestë, një vajzë të cilës IA ka vënë emrin Kushtetua, Shpresa u paralizua. “Jeta është parcelle të papritura. Unë e Kam jetuar vështirë. E internuar në kohën e diktaturës. E paralizuar në kohën e demokracisë. Por, NUK u përkula “, thotë Shpresa. Pas paralizës, Puna me grep Ishte e vetmja me të cilën AJO Mund të ndihmonte Familjen e SAJ. Prej asaj KOHE në 26 vjet AJO ka krijuar, bashkë me shoqet e SAJ PA Fund MODELE. Hysgjokaj, ashtu si pjesa tjetër e Myzeqesë, njihet kryesisht për prodhimet në sera.

Fshati ndodhet në masivin e kodrave, Rreth 20 kilométra nga Lushnja në krahun verior të qytetit. Gratë punojnë përkrah burrave në bujqësi në shumicën e ditës, ndërsa në kohën e lirë DISA prej Tyre punojnë me grep. Shpresa rrëfen se ka gjetur kënaqësi te Kjo punë, diçka që i është mohuar prej sëmundjes dhe prej një jete JO të lehtë. “Kur shikoj një punë doré të përfunduar sipas modelit që Kam menduar.